Axel Witsel investeerde zopas 750.000€, goed voor 1/3 van de aandelen van een luchtvaartmaatschappij, gespecialiseerd in privévluchten. Eén van de redenen om hierin in te investeren is volgens de topvoetballer dat hij na zijn carrière het bankroet wilt vermijden. Axel Witsel verwijst daarvoor naar een Engels onderzoek waaruit blijkt dat 60% van de topvoetballers uit de Engelse Premier League in financiële problemen komt binnen de 5 jaar na het afsluiten van hun carrière.

De uitdrukking “the quickest way to become a millionaire is for a billionaire to invest in the airline sector” indachtig is dit verrassend. Ook de statistieken leren ons dat ongeveer 50% van de start-ups falen. Dit zijn geen geruststellende cijfers maar betekent evenwel niet dat de investering van Axel Witsel een slechte investering zou zijn. De volgende vragen zijn essentieel om na te gaan of het een verantwoorde investering is.

• Hoe ziet mijn team eruit?

Veel voetballers maken de fout het team samen te stellen met vrienden of kennissen. Veelal hebben deze mensen geen gespecialiseerde kennis of bedrijfservaring en betekenen ze geen meerwaarde.

Het team van Axel Witsel heeft ervaring in het bedrijfsleven en in de luchtvaartsector. Dit is een goede zet. Het is niet realistisch om te verwachten dat je als voetballer tijdens je actieve sportcarrière een succesvolle onderneming kan uitbouwen zonder een team dat je blindelings vertrouwt en dat competent is.

• Hoe ziet mijn pensioenplan eruit?

De 750.000 € die Axel Witsel investeert is 750.000€ die hij anders zou kunnen gebruiken voor zijn pensioenopbouw. In de veronderstelling dat hij na zijn pensioen een levensstandaard heeft van 100.000€ per jaar, betekent dit dat Axel Witsel door zijn investering meer dan 7 jaar aan pensioenopbouw op het spel zet. Of dit risico aanvaardbaar is kan enkel beoordeeld worden op basis van het reeds opgebouwde vermogen en het pensioenplan van Axel Witsel.

• Wat wil ik doen na mijn carrière?

Voetballers zijn te weinig bezig met wat ze na hun carrière willen doen. Het is nochtans essentieel om hier op tijd mee te beginnen, anders dreigt het zogenaamde zwarte gat na de carrière. Axel Witsel gelooft erin dat hij na zijn carrière zaakvoerder kan worden van de luchtvaartmaatschappij. Hij heeft een passie voor luchtvaart en wil zijn vliegbrevet halen. Deze investering past dus perfect binnen de pensioenplannen van Witsel.

• Moet ik niet focussen op mijn sportieve carrière?

Axel Witsel speelt bij één van de topclubs in Rusland. Een niet te onderschatten job waar elke dag focus en inspanning vereist is. Is een nieuwe onderneming niet teveel hooi op de vork? Verliest hij hierdoor zijn focus niet?

Voetballen in Rusland brengt heel wat reizen en “dode” uren met zich mee. Om ergens echt goed in te worden dient men in het algemeen te rekenen op een investering van 10.000h. Axel Witsel zal de volgende 10 jaar dus minimaal 1000 (bij voorkeur “dode”) uren per jaar moeten investeren om voldoende voorbereid te zijn. Dit zal heel wat discipline vergen maar het is niet onmogelijk.

Besluit

Is de investering van Axel Witsel een verstandige? Dat is moeilijk om te beoordelen en hangt van de feiten af. Wel staat het vast dat deze investering niet voor elke Rode Duivel een verstandige investering zou zijn. Alles hangt af van de sterkte van het team en of de investering past binnen het ruimere post-carrière plan van de speler in kwestie. Indien men echter onvoldoende zekerheid heeft over het pensioenplan (het opgebouwd vermogen en de carrièreplanning) kan men de investering beter uitstellen.

Browse our knowledge in the following topics

Go back to the overview

© 2020 All rights reserved. Privacy policy - Cookie policy. Concept by livid optimised by riktig

Disclaimer: The information contained in this website is provided for informational purposes only, and should not be construed as legal or other advice on any matter.